De afgelopen weken zijn wij druk bezig geweest met ons afstudeerproject. Wij hebben de ontvangen feedback van de Interne Peiling verwerkt in ons project en hebben het hotel verder uitgewerkt. Daarnaast hebben wij afgelopen donderdag, 17 december 2020, een interview afgelegd met Martin Huiskes, architect bij LKSVDD Architecten. Tijdens dit interview stonden de onderdelen 'duurzaamheid' en 'architectuur' centraal. In dit blogbericht willen wij u onze ontwikkelingen binnen dit project laten zien en een samenvatting geven van het interview met meneer Huiskes.
Ambitie
Tijdens de Interne Peiling werd aangegeven dat wij onze ambitie meer SMART moesten maken. Daarom is er met de projectgroep gebrainstormd over wat wij nou écht belangrijk vinden als ambitie. Daaruit kwam de volgende hoofdambitie voor dit afstudeerproject:
''De ambitie voor het iconische Hotel Naarderbos is om binnen de ontwerpfase minstens 'excellent' (70%) te behalen op de BREEAM-score. Hierbij wordt in het bijzonder rekening gehouden met de mindervalide doelgroep en wordt de focus gelegd op IFD bouwen.''
Binnen de negen BREEAM categorieën is er gekozen om vooral op de volgende onderdelen te focussen: energie, gezondheid, materialen en water.
Bouwkunde
Hotelcomplex Naarderbos karakteriseert zich als een zeer uniek gebouw, met name door zijn vorm. In de beginfase hebben wij de ambitie gesteld om het gebouw middels modulaire units te vervaardigen. Echter, uit een haalbaarheidsstudie met betrekking tot de IFD-bouwtechniek, blijkt dat er onwijs veel unieke details zijn die niet samengaan met de efficiëntie die unitbouw belooft. Tevens komt dit voort uit de ideologie van standaardisatie binnen het project. Zo schrijft men dat het gebouw niet moet worden gestandaardiseerd via modulair ontwerpen, maar wel door de mogelijkheden voor hergebruik. Om deze redenen hebben wij ervoor gekozen om het hotel niet meer in units uit te werken maar in elementen.
Constructie
Voor de constructie van het hotel is er gekozen voor een stalen kolommenstructuur in combinatie met een 'slimline' vloer. De grote voordelen van een 'slimline' vloer is dat er genoeg ruimte is voor alle leidingen en dat de installatiewerkzaamheden makkelijk vanaf de bovenzijde kunnen worden uitgevoerd. De drie stabiliteitskernen van het complex zijn in beton uitgevoerd, om het geheel stabiel en stijf te maken. Middels een driedimensionale rekensoftware zal nader worden bepaald waar het gebouw stabiel en instabiel is. Voor de plekken waar instabiliteit aanwezig is, moet er worden gekeken naar extra voorzieningen om de stabiliteit te waarborgen.
Interview Duurzaamheid
Op donderdag 17 december hebben wij een online interview afgelegd met architect Martin Huiskes. Meneer Huiskes is gespecialiseerd in duurzaamheid, circulariteit en energietransitie. Tijdens het interview hebben wij hem een aantal vragen gesteld over de duurzaamheid binnen ons hotel en de architectuur hiervan. Zo gaf hij aan dat door de huidige positionering van het hotel een aantal hotelkamers heel veel zonlicht binnen krijgen. In de zomer kan dit wel zijn nadelen hebben, aangezien de hotelkamers dan erg warm kunnen worden. Door passief te bouwen kan dit wel worden opgelost. Verder is het goed om in te zetten op 'losmaakbaarheid'. Hierdoor verleng je de levensduur van het gebouw en is het hotel vrij makkelijk anders in te delen. Daarnaast vroegen wij of er een beter alternatief is voor houtskeletbouw (HSB) wanden, wat wij tot nu toe van plan waren om toe te passen voor de binnenwanden en buitengevels. Meneer Huiskes gaf als tip om te kijken naar 'Faay wanden'. Deze wanden kunnen worden toegepast als binnenwanden en hebben allerlei voordelen. Een van deze voordelen is dat er al sparingen zijn aangebracht voor de elektra, waardoor er geen PVC-buizen meer nodig zijn. Zo wordt er bespaard op arbeid en milieuonvriendelijk materiaal.
Al met al hebben wij binnen de afgelopen weken weer veel vooruitgang geboekt en heeft het interview met Martin Huiskes ons zeker aan het denken gezet. Na de kerstvakantie zullen wij verder gaan met ons afstudeerproject. Voor nu wensen wij u fijne feestdagen en hopen wij dat u ons volgend jaar ook nog blijft volgen tijdens ons afstudeerjaar!