Eindpeiling

17-06-2021

Vandaag, donderdag 17 juni 2021, vond de Eindpeiling van het afstudeerproject Hotel Naarderbos plaats. Bij deze presentatie stond het Technisch Ontwerp (TO) van het hotelcomplex centraal. Hiervoor hebben wij het afgelopen collegejaar nauw met elkaar samengewerkt en hebben wij, ondanks de beperkte mogelijkheden tot fysieke samenwerking, een integraal en samenhangend ontwerp weten op te leveren. Middels dit laatste blogbericht willen wij u toegang geven tot onze virtuele expositieruimte en binnen de leerlijnen van de opleiding Bouwkunde een samenvatting geven van het Technisch Ontwerp van Hotel Naarderbos, oftewel de eindstand van ons afstudeerproject.

Locatie

Het hotelcomplex zou in het originele ontwerp, verkregen vanuit Witteveen+Bos, gepositioneerd worden in Kazachstan. Echter, doordat het afstudeerproject gebaseerd dient te zijn op de Nederlandse wet- en regelgeving, is gekozen om een nieuwe locatie voor het hotel te kiezen. Uiteindelijk is als locatie Naarderbos gekozen, gelegen in de provincie Noord-Holland. De ligging tussen een golfbaan en het Gooimeer komt namelijk overeen met de originele situering in Kazachstan. Het gebouw is gebaseerd op een golf die uit het water omhoog vloeit en eindigt in een uitkraging over het water. Daarnaast is de centrale ligging een groot pluspunt voor deze locatie. Het ligt naast de A1 en de A6, waardoor men binnen korte tijd in steden als Amsterdam kan zijn.

Virtuele Expositieruimte

Voor onze Eindpeiling hebben wij alvorens een virtuele expositieruimte ingericht, welke mogelijk is gemaakt door Studio X. Allereerst kunt u hierin de introductie video van afstudeergroep SEADO bekijken. Op het eerste bord van deze ruimte hebben wij eerst een aantal vertrekstukken gehangen vanuit onze Schets Ontwerp (SO) fase. Vervolgens worden een aantal tekeningen van het Technisch Ontwerp (TO) gepresenteerd, waarbij eerst de Constructie aanbod komt, daarna Bouwkunde en tot slot de Bouwfysica. Ook worden een aantal simulaties en toetsingen laten zien, waaronder de simulatie van VABI Elements, de BENG berekening en het Madaster Materialenpaspoort. De expositie eindigt met een aantal impressies van Hotel Naarderbos, waaronder een impressie video welke ook in deze blog is weergegeven. Onze virtuele expositieruimte kunt u bekijken door hier te klikken. 

Bouwkunde

Binnen de projectambitie van Hotel Naarderbos is gekozen om de focus te leggen op de IFD-bouwtechniek, waarbij gericht wordt op tweedimensionale elementenbouw. Deze bouwmethode heeft als belangrijke eigenschap dat, naast een goede logistiek en flexibiliteit, ook positief is voor standaardisatie en repetitiewerk. Dit is gunstig voor het reduceren van de kosten en het inkorten van de bouwplanning. Hierbij dragen de begrippen als industrieel, flexibel en demontabel bouwen bij aan de kwaliteit van het product voor een hoge toekomstwaarde.

De materiaalkeuzes voor het hotelcomplex zijn gemaakt op basis van het 10R-model, waarbij hergebruik van materiaal als cruciaal is beschouwd. Per gebouwonderdeel zijn tevens Multi Criteria Analyses (MCA's) opgesteld. Daarnaast zijn deze materiaalkeuzes onderbouwd met behulp van verschillende toetsingen, zoals de MPG en het Madaster Materialenpaspoort. De gekozen materialen zijn als volgt:

  • Gevelopbouw: Houtskeletbouw met glaswolisolatie en Accoya gevelafwerking
  • Vloerafwerking: Staalplaat betonvloer op de begane grond, prefab betonvloer in de hotelkamers en computervloer in de gangen
  • Binnenwandopbouw: Faay wanden afgewerkt met Fibo-Trespo of Clicwall
  • Kozijnen: HoutAlu en aluminium buitenkozijnen en Krepel binnenkozijnen

Naast de ontwerp- en materiaalkeuzes is ook gekeken naar de onderdelen binnen de werkvoorbereiding. De technische tekeningen van Hotel Naarderbos zijn met het tekenprogramma Revit gecreëerd. Verder is een uitvoeringsplanning van het hotelcomplex opgesteld, met behulp van het programma ProjectLibre, welke geoptimaliseerd is door de toepassing van de IFD-bouwtechniek. Deze is onderbouwd door middel van het montageplan en hangt samen met de bouwplaatsinrichting en het financiële aspect van het hotelcomplex.

Constructie

Hotel Naarderbos is opgezet met de doelstelling tot het behalen van een BREEAM Excellent score, waar de engineering van de hoofddraagconstructie een cruciale rol inspeelt. Om deze doelstelling te behalen zijn een aantal duurzaamheidsambities gesteld die zullen bijdragen tot het behalen van een BREEAM-excellent score. Hierbij heeft de toepassing van circulariteit een centrale rol gespeeld. Op basis van deze duurzaamheidsambitie zijn de volgende ambities in acht genomen bij het realiseren van het constructief ontwerp van Hotel Naarderbos:

  • Zo veel mogelijk gebruiksfuncties kunnen toelaten binnen het gebouw
  • Het realiseren van een grote vrije indeelbaarheid
  • Maximale flexibiliteit binnen het gebouw

Deze gestelde ambities hebben geleidt tot de keuze voor een stalen kolommenstructuur in combinatie met het Slimline vloersysteem. Door de ruime vrije indeelbaarheid door de kolommenstructuur, slimme integraliteit met de installatietechniek in de Slimline vloeren en slanke profilering van de liggers en kolommen, heeft de samenstelling van deze constructie een positieve bijdrage geleverd aan het behalen van de projectambitie. Om de hoofddraagconstructie te toetsen op de haalbaarheid van de sterkte, stijfheid en stabiliteit is gebruik gemaakt van de rekenprogramma's RFEM en IDEA Statica. Hierbij is middels een export van het constructieve model uit Revit de haalbaarheid van de constructie berekend in RFEM en is IDEA gebruikt om de detaillering binnen het gebouw te toetsen.

Bouwfysica

Om tot een energiezuinig duurzaamheids- en energieconcept te komen is alvorens de Trias Energetica bestudeerd en uitgewerkt. De Trias Energetica is de meest toegepaste strategie om energiebesparende maatregelen te nemen, zodat deze op een duurzame manier samenwerken. Door middel van drie stappen is gekeken naar het beperken van de energievraag, mogelijkheden voor het gebruiken van energie uit hernieuwbare bronnen en eindigen van (fossiele) energiebronnen. 

Voor het hotelcomplex is gekozen om het water en de zon te gebruiken als hernieuwbare energiebronnen. Het oppervlaktewater van het naastgelegen Gooimeer zal gebruikt worden om energie op te wekken voor de warmtepomp. Daarnaast zal op het dak en de parkeerplaats van het hotel in totaal 440 zonnepanelen worden toegepast. Voor Hotel Naarderbos zal 72,1% van de totale energiebehoefte bestaan uit hernieuwbare energie.

Hotel Naarderbos is op verschillende eisen getoetst. Het gehele gebouw is in VABI Elements gezet, waaruit onder andere het warmteverlies en de nagalmtijd is berekend. Meerdere daglichtberekeningen zijn uitgevoerd, onder andere met behulp van het programma VELUX Daylight Visualizer, en de brandveiligheid van het hotel is bepaald aan de hand van een stappenplan. Daarnaast is het hotel getoetst op de BENG en MPG, welke beide voldoen aan de eisen.

Ambitie

BREEAM wordt gebruikt om de duurzaamheidprestatie van een gebouw te bepalen, welke wordt beoordeeld met een label en een certificaat. Tijdens het project is ernaar gestreefd om minstens een BREEAM Excellent score te behalen, wat overeenkomt met een minimaal percentage van 70%. Uiteindelijk is het gelukt om een BREEAM-score van 75,21% te behalen, waardoor het hotelcomplex zich kwalificeert als een BREEAM Excellent gebouw. Hierbinnen scoort Hotel Naarderbos het hoogst op de onderdelen Gezondheid, Energie en Afval.

Om de rolstoelvriendelijkheid binnen Hotel Naarderbos te waarborgen, zijn een aantal onderzoeken uitgevoerd. Allereerst is deskresearch uitgevoerd, waarbij is gekeken naar de meningen van rolstoelgebruikers over hotels. Ook is hierbij naar de eisen in het Bouwbesluit gekeken, waarin onder andere de afmetingen van doorgangen en de beweegvlakken in badkamers staat weergegeven. Verder is een experiment met een rolstoel uitgevoerd. Op deze manier zijn nieuwe inzichten en problemen naar voren gekomen. De bevindingen uit deze onderzoeken zijn toegepast op het afstudeerproject.

De ambitie om volgens het IFD principe te bouwen is gedurende het ontwerpproces van Hotel Naarderbos nageleefd door het doorvoeren van verschillende keuzes met betrekking tot bouwsystemen die de economie stimuleren tot minder afval en meer hergebruik. Om dit realiseerbaar te maken heeft een kwalitatief onderzoek plaatsgevonden naar de huidige innovaties. De samenstelling van het ontwerp is door middel van selectieve keuzes voor materialen gerealiseerd, waarbij bouwdelen zowel worden voorzien van kwaliteit als een toekomstbestendige karakter. Hieruit heeft zich een ontwerp ontwikkeld, waarmee een hoog vermogen voor circulariteit is behaald. Het hotelcomplex heeft volgens de rekentool van BREEAM een gebouwflexibiliteit van 83%.

Al met al zijn wij als afstudeergroep SEADO ontzettend trots op ons eindproduct en de hoeveelheid werk wat wij binnen korte tijd hebben verricht. Op dit moment zijn wij nog in afwachting van ons cijfer. Mocht u benieuwd zijn naar ons afstudeercijfer (waar wij natuurlijk zelf erg nieuwsgierig naar zijn) of naar onze verdere (studie)loopbaan, volg ons dan vooral op onze eigen LinkedIn pagina's welke u kunt vinden onder het kopje Contact! Voor nu willen wij u bedanken voor uw interesse in ons afstudeerproject en hopen wij dat jullie hebben genoten van onze blogberichten.


Eindpeiling

17-06-2021

Vandaag, donderdag 17 juni 2021, vond de Eindpeiling van het afstudeerproject Hotel Naarderbos plaats. Bij deze presentatie stond het Technisch Ontwerp (TO) van het hotelcomplex centraal. Hiervoor hebben wij het afgelopen collegejaar nauw met elkaar samengewerkt en hebben wij, ondanks de beperkte mogelijkheden tot fysieke samenwerking, een...

Gedurende de afgelopen weken zijn wij erg druk bezig geweest met ons afstudeerproject. We hebben veel werk verricht in ons Revit model en hebben een aantal berekeningen voor Hotel Naarderbos uitgevoerd. Zo zijn wij bezig geweest met de daglichtberekeningen, het toetsen van de brandveiligheid en de BENG berekening, welke allemaal voldoen. Daarnaast...

In ons vorige blogbericht hebben wij gesproken over de Tussenpeiling. Bij deze peiling hebben wij als feedback gekregen dat onze theorie al goed uitgewerkt is, maar dat we ons nu moeten focussen op het omzetten van de theoretische kennis naar het praktische deel van ons afstudeerproject. Ook was het belangrijk om te focussen op de leerlijnen...


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin